Egypte vraagt bijeenkomst Veiligheidsraad over Gaza

Egypte heeft formeel een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad gevraagd om "de Israëlische agressie in de Gazastrook" te bespreken. De aanvraag is officieel ingediend bij secretaris-generaal Ban Ki-moon en bij India, de huidige voorzitter van de raad.
De VN-Veiligheidsraad (foto archief)

De raad is vorig nacht al achter gesloten deuren in spoedzitting bijeengekomen, maar zonder veel resultaat. De Arabische landen vroegen een veroordeling van Israël, maar de Verenigde Staten wilden daar niet van weten. De Amerikaanse VN-ambassadrice Susan Rice, die genoemd wordt als de volgende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, verdedigde de Israëlische militaire reactie. "Niets rechtvaardigt het geweld van  Hamas en andere terroristische organisaties tegen het Israëlische volk", aldus Rice.

De Amerikaanse reactie werd later nog eens herhaald door het Witte Huis. Volgens president Obama is er geen enkele rechtvaardiging voor het geweld van Hamas. Het oplaaiend geweld is zeker niet van aard om de Palestijnen te helpen, aldus Obama.

Intussen lopen de reacties op de heropflakkering van het geweld tussen Israël en Palestijnen binnen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt zeer bezorgd te zijn over de situatie in het zuiden van israël en de Gazastrook.

Hij veroordeelt met klem de raketaanvallen vanuit Gaza op Israël en erkent het recht van Israël om zijn bevolking tegen deze aanvallen te beschermen. Reynders zegt wel dat hij een "afgemeten" reactie verwacht en roept alle partijen op terughoudendheid te betrachten om escalatie te voorkomen.

Reactie buiten proportie

Rusland vindt dat de reactie van Israël overdreven is. "De bombardementen van het Israëlische leger in de Gazastrook staan niet in verhouding tot de eveneens onaanvaardbare aanvallen van Hamas",  zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken Aleksandr Loekasjevitsj. "De aanvallen in het zuiden van Israël en de disproportionele bombardementen op Gaza zijn totaal onaanvaardbaar, zeker als ze ook burgerslachtoffers maken aan beide zijden."

Volgens de Britse minister van Buitenlands Zaken William Hague draagt Hamas dan weer de grootste verantwoordelijkheid voor de huidige crisis in de regio. Hij doelt daarmee op de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël. Hague roept Israël ook op "de spanningen te verminderen en burgerslachtoffers te vermijden" maar uitdrukkelijk vragen om de bombardementen van de Gazastrook stop te zetten, deed hij niet.

De Franse minister van Buitenlandse zaken Laurent Fabius doet een oproep tot terughoudendheid. "Israël heeft natuurlijk het recht om zich te verdedigen, maar een toename van het geweld lost niets op. De Palestijnen hebben recht op een eigen staat, Israël heeft recht op veiligheid, maar die problemen zullen niet geregeld worden met geweld", aldus Fabius. .