Het Israëlisch-Palestijnse conflict escaleert

In Israël trekken legereenheden naar het grensgebied met de Gazastrook en de Israëlische minister van Defensie heeft de oproeping van 30.000 reservisten goedgekeurd. Er is vandaag over en weer geschoten door Palestijnse militanten en Israelische militairen. Eén Palestijnse raket is zelfs voor de Israëlische stad Tel Aviv in zee beland.

De felle Palestijnse reactie volgt op de beschietingen van het Israëlische leger op de Gazastrook gisteren. Daarbij kwam Ahmad al-Jaabari, de militaire bevelhebber van Hamas die de Gazastrook controleert, om het leven. Daarnaast vonden nog tien andere Palestijnen de dood en raakten minstens tien anderen gewond. Volgens Israël is de aanval het begin van een nieuwe operatie tegen de Gazastrook die enkele dagen zou kunnen duren.

Onmiddellijk na de aanval heeft Egypte zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen voor overleg. Minister van Buitenlandse Zaken Karmel Amr heeft zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton gebeld met de vraag om onmiddellijk tussenbeide te komen om de Israëlisch agressie te stoppen. Hij waarschuwde dat het geweld anders uit de hand dreigt te lopen.

Campagne voor vervroegde verkiezingen opgeschort

De reactie van Hamas op het Israëlische offensief laat intussen niet op zich wachten. Volgens het Israëlische leger hebben de Palestijnen de voorbije 24 uur  meer dan 200 raketten afgevuurd op doelwitten in Israël. Daarbij zijn drie doden gevallen. Een vierde man raakte gewond. De Jerusalem Post schrijft dat er al tientallen gewonden zijn aan Israëlische kant.

Een van de raketten kwam neer op 15 kilometer ten zuiden van Tel-Aviv, zonder veel schade aan te richten of gewonden te maken; Het is de eerste keer dat een Palestijnse raket zo ver neerkomt. Tel-Aviv ligt 50 kilometer ten noorden van de Gaza-strook. Mogelijk gaat het om een Iraanse Fajr-5 raket die is binnengesmokkeld in Gaza. Dit type raket heeft een draagwijdte van 75 kilometer.

Alle Israëlische politieke partijen hebben hun campagne voor de vervroegde parlementsverkiezingen van 22 januari opgeschort nu de operatie tegen Gaza een tweede dag is ingegaan. Bij nieuwe luchtaanvallen zouden opnieuw twee Palestijnen zijn omgekomen.

In Gaza zelf wonen duizenden Palestijnen de begrafenis bij van al-Jaabari.Volgens de Jerusalem Post zijn hoge functionarissen van Hamas daarbij niet aanwezig uit vrees voor hun eigen veiligheid.