Hongerstakende Franse burgemeester vindt gehoor

De burgemeester van Sevran, Stéphane Gatignon, heeft een einde gemaakt aan zijn hongerstaking. Gatignon (43) was aan zijn opmerkelijke actie begonnen om aandacht te vragen voor de financiële problemen waar zijn stad mee kampte. Naar eigen zeggen heeft hij van de regering nu financiële garanties gekregen.

Zes dagen geleden was Gatignon eraan begonnen: hij had een blauw tentje neergeplant op een plein voor de Assemblée Nationale in Parijs. Hij koppelde er meteen een hongerstaking aan vast.

Gatignon legde uit dat Sevran, in het noordoosten van Parijs, er financieel bijzonder slecht voor staat en geld nodig heeft. Omdat het dringend was en hij absoluut gehoor wilde vinden, ging hij over tot drastische maatregelen.

Sevran is een van de armste steden van Frankrijk, Gatignon vroeg 5 miljoen euro om het budget voor volgend jaar te kunnen rondkrijgen. Zijn eis ging ook breder: meer aandacht voor de vele Franse steden en gemeenten die er financieel slecht voor staan. Volgens Gatignon staan er een 100-tal op de rand van het bankroet. Hij vraagt meer solidariteit van de rijke steden en gemeenten.

De Franse regering had wel oren naar Gatignons eis en er is een compromis uitgewerkt. Sevran zal voortaan "een structurele financiële injectie krijgen die nog nader bepaald moet worden, maar die zal schommelen rond 5 miljoen euro per jaar."