Léonard: "Onmenselijke ontslagen bij Ford"

Tijdens de Te Deum-viering ter ere van Koningsdag heeft aartsbisschop Léonard gesproken over de ontslagengolf die de laatste maanden ons land overspoelt. Hij zei solidair te willen zijn met de werknemers die hun job (dreigen te) verliezen. De manier waarop dat bij Ford Genk is gebeurd, noemt hij "onmenselijk".

“Ons land wordt momenteel geconfronteerd met grote sociale onrust. Die treft alle regio’s in België, en de laatste weken sloeg ze zeer pijnlijk toe in Vlaanderen. We willen hier ons oprechte solidariteit uitdrukken met alle werknemers die hun werk verliezen of dreigen dat te verliezen", zei Léonard tijdens de misviering in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel.

"De christelijke liefde heeft ook een sociale, economische en politieke dimensie. Want het geluk van de mens hier op aarde hangt, voor een belangrijk deel, af van de kwaliteit van het sociale, economische en politieke leven."

"Daarom zijn we ook diep geschokt als mannen en vrouwen hun job, en dus een deel van hun waardigheid, verliezen in onmenselijke omstandigheden. Het is legitiem dat een onderneming winst nastreeft. Die is immers van vitaal belang voor haar overleven en dus ook indirect voor het welzijn van de werknemers."

"Maar als men maximale winst nastreeft, en dat liefst zo snel mogelijk, en als men in dat streven zich zonder enige consideratie ontdoet van mannen en vrouwen die een belangrijk deel van hun leven hebben gewijd aan de goede werking van de onderneming, is dat een misprijzing van waarachtige sociale en economische liefde.”

"Dank voor goed geïnspireerde wijsheid van de koning"

In zijn homilie had Léonard niet alleen aandacht voor de sociaaleconomische problemen in ons land. Hij herinnerde ook aan de politieke toestand een jaar geleden en nu.

"Een jaar geleden waren we nog in volle politieke crisis: er werd volop gezocht naar een federale regering en bijna de hele wereld vroeg zich af of ons land uit de impasse zou geraken", zei Léonard.

"Dat er uiteindelijk toch een federale regering kwam, is zeker te danken aan de wijsheid van de politici die daaraan hebben meegewerkt. Maar vandaag, bij het feest van de Koning, zeggen we God ook dank voor de goed geïnspireerde wijsheid van onze Vorst, die herhaaldelijk toeliet dat de vereiste onderhandelingen een nieuwe start namen."

"En we vragen God onze koning Albert II diezelfde wijsheid te verlenen om zijn delicate, maar zo waardevolle zending verder te zetten."

Traditionele Koningsdag zonder Fabiola

Op 15 november viert België Koningsdag, de naamdag van de heilige Leopoldus en Albertus. Traditioneel volgt de koninklijke familie dan de misviering ter ere van Koningsdag in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal bij.

De koning en de koningin zijn daar niet bij, omdat het vreemd is dat ze zichzelf zouden vieren. Prins Filip en prinses Mathilde, prinses Astrid en prins Lorenz, prins Laurent en prinses Claire waren wel aanwezig. Bij het begin wordt de hymne "Te deum" gezongen, een lofzang.

Wie er niet bij was, was koningin Fabiola. Haar gezondheid is te zwak om de viering te kunnen bijwonen.

Even traditioneel als het "Te deum" op Koningsdag, is het protest tegen de koninklijke familie. Meestal zijn het rechtse, Vlaamse studenten die de viering willen verstoren. De politie was aanwezig en heeft tijdig kunnen ingrijpen. Zeven personen zijn opgepakt.

Na de dienst hebben de prinsen en prinsessen uitgebreid de tijd genomen om de aanwezige koningsgezinde toeschouwers en schoolkinderen te groeten.