Nieuwe vleermuizensoort ontdekt in Zoniënwoud

Aan de rand van het Zoniënwoud, aan het Rood Klooster in Oudergem, is een nieuwe vleermuizensoort waargenomen. Het typische geluid van de Kuhl's dwergvleermuis was er enkele maanden geleden op de binnenplaats van het klooster te horen. De soort kwam tot dusver niet voor in België.

De Kuhls dwergvleermuis is genoemd naar de 18e-eeuwse Duitse zoöloog Heinrich Kuhl en komt onder meer in Frankrijk voor langs de Atlantische kust. Dat deze zuiderse soort nu ook in ons land voorkomt is, volgens de natuurvereniging Natagora die de vleermuis gespot heeft, mogelijk het gevolg van de klimaatverandering.

Het vliegende nachtzoogdier is "gespot", eigenlijk gehoord, op de binnenplaats van het Rood Klooster in Oudergem (kleine foto). Dat is een van de toegangspoorten van het Zoniënwoud. Dat woud is een van de grootste bossen dat ons land nog rijk is. Het loopt recht over de taalgrens. Ongeveer de helft van het Zoniënwoud ligt in Vlaanderen. De rest ligt grotendeels in Brussel (38 procent) en nog een kleine 6 procent staat in het Waals Gewest .

De Kuhl's dwergvleermuis is niet de enige nieuwe exoot die de Belgische nachten onveilig maakt. De jongste tijd werd de aanwezigheid van nog twee andere nieuwe vleermuissoorten in België ontdekt: de grote rosse vleermuis (rechts) in de lente van dit jaar in Vlaanderen en de Myotis alcathoe (links) in de zomer van 2011 in Wallonië.