Obama bezoekt New York na orkaan Sandy

De Amerikaanse president Obama heeft vandaag een bezoek gebracht aan New York. Eind vorige maand werd de miljoenenstad hard getroffen door orkaan Sandy. Obama vloog met een helikopter over de stad en de omgeving en trok ook naar verschillende stadsdelen om persoonlijk met de bewoners en hulpverleners te spreken.

Meteen na de doortocht van Sandy had Obama al een bezoek gebracht aan de naburige staat New Jersey. Deze keer was New York aan de beurt. Tijdens de helikoptervlucht kon de president met eigen ogen onder meer het vernielde Breezy Point zien. In deze wijk in het stadsdeel Queens veroorzaakte Sandy een grote brand die een honderdtal huizen in de as legde. 

Obama werd vergezeld door gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York, burgemeester van New York Michael Bloomberg en minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano.

"Er staat ons nog heel wat werk te wachten"

Na de vlucht trok Obama naar Staten Island waar verschillende hulporganisaties een noodcentrum hebben opgericht. Hij sprak er met enkele bewoners en dankte de vele hulpverleners voor hun inzet.

Eerder had het Witte Huis al laten weten alles in het werk te zullen stellen om de getroffen regio te helpen. "Zodra een storm voorbij is, verdwijnt de aandacht," zei woordvoerder Jay Carney. "Maar dat neemt niet weg dat ons nog heel wat werk te wachten staat."

30 miljard dollar noodhulp

Nog steeds zitten duizenden mensen in New York zonder stroom, vooral in sociale woonblokken. Afgelopen week kondigde gouverneur Cuomo aan de federale staat om $ 30 miljard noodhulp te zullen vragen. 

Hij wil het geld onder meer gebruiken om het elektriciteitsnet meer performant te maken. Hij wil ook nieuwe olie- en gasleidingen aanleggen vanuit New England om grote tekorten in te toekomst te voorkomen.