Saudi-Arabië kocht recordhoeveelheid Belgische wapens

Saudi-Arabië kocht vorig jaar een recordhoeveelheid Belgische wapens. Dat meldt het Vlaams Vredesinstituut. Een derde van de Belgische wapenexport gaat naar de Saudi's. Het Vredesinstituut pleit voor meer terughoudendheid van de wapenindustrie.

België exporteert vooral vuurwapens, munitie en militaire voertuigen naar Saudi-Arabië. Het Vredesinstituut pleit voor meer terughoudendheid van de wapenindustrie. Want Saudi-Arabië maakt er geen geheim van dat het militair materieel doorsluist naar rebellenbewegingen, zegt Thomas Baum van het Vredesinstituut.

"Saudi-Arabië levert bijvoorbeeld wapens aan de Syrische rebellen. Dat zouden Europese landen op dit moment niet doen. We vragen dat men naast economische belangen ook rekening houdt met veiligheidsbelangen. Je moet aan Saudi-Arabië garanties kunnen vragen dat ze niet doorleveren."