"Vreemdgaan is beloning voor al dat harde werk"

Een smeuïg seksschandaal waar de Amerikanen van smullen: een machtige generaal, een knappe vriendin die zich "bedrogen" voelt, een geheimzinnige vriendin des huizes, schunnige mails die terechtkomen in vreemde mailboxen, een huiselijk ogende echtgenote die verraden wordt, en ergens in de verte, de VS-president. Maar het begon dus allemaal bij David Petraeus, pas 60 geworden. En dus was de hamvraag op de meeste Amerikaanse websites: hoe kon deze goed ogende en sympathieke man alsnog zijn eigen vrouw zoveel pijn aandoen? Had het te maken met zijn positie op de sociale ladder?

Psycholoog en relatie-expert Alduan Tart op HLNtv: "Mannen die vreemdgaan hebben, samengevat, volgende kenmerken: een goed betaalde job, vaak van huis weg en vlotte praatjes. Kenmerken die zo typisch zijn voor mannen in een machtspositie. Maar dat is niet alles. Ze worden gecombineerd met problemen in de eigen relatie, al dan niet uitgesproken, én de aanwezigheid van knappe collega’s, in tegenstelling tot hun eigen vrouw."

Dokter Helen Fisher, schrijfster van "Anatomy of love", op News 10: "Iemand die zijn hele leven gevochten heeft om zo hoog mogelijk op de sociale ladder te staan, heeft een hoog gehalte aan testosteron. Waardoor de seksdrang alleen maar toeneemt. Omdat er heel wat vrouwen zijn die mannen met macht aanbidden zijn de mogelijkheden tot vreemdgaan duidelijk aanwezig. Ze moeten er zelfs niet naar zoeken."

Volgens de website PolicyMic zijn er vijf vrij eenvoudige redenen waarom machtige mannen hun eigen relatie op het spel zetten: "Ze krijgen kansen met gewillige slachtoffers, macht is een krachtig afrodisiacum, machtige mannen hebben een natuurlijk charisma waarmee ze gewone mannen ver achter zich laten, ze hebben zelfs het gevoel dat ze recht hebben op een affaire, én de nood om seksueel te scoren is bij hen groter dan bij de gemiddelde man."

Mira Kirshenbaum, schrijfster van meerdere boeken over ontrouw, op SciTech Today: "Macht en succes geven mensen een gevoel van onaantastbaarheid. Mannen zoals Petraeus hebben hun hele leven lang keihard gewerkt. Dat mag gezien worden, maar vaak is het aanleiding om nog harder te werken. Waar zit ‘m dan de beloning? Een buitenechtelijke affaire kan dan een welverdiend extraatje zijn."

Dokter Robin Smith is op Oprah Radio iets genuanceerder: "Er kan een zweem van arrogantie zijn bij deze man. Maar nog meer dan dat gaat het hier om een onzekere man die niet weet dat hij genoeg heeft aan één vrouw, aan één goed, solide huwelijk, aan een gezin dat hem waardeert. En er is nog een andere factor: hij komt in contact met vrouwen die dit gedrag, dat in feite ontoelaatbaar is, toelaten."

Dat het zolang duurde vooraleer de geheime relatie van Petraeus bekend geraakte, is niet zo vreemd volgens therapeut Rob Weiss op de gezondheidssite Prevention: "Ze worden meestal omringd door mensen -assistenten, collega’s- die niet durven om openlijk over de relatie, waarvan ze het bestaan wel weten, te praten. Ze worden geïntimideerd of willen gunstige toekomstperspectieven niet zomaar weggooien."

Toch is er volgens Women’s Issues maar één geldige conclusie over deze affaire: "Er is geen enkel excuus om je eigen vrouw te bedriegen. Je gerief elders zoeken lost de problemen thuis niet op."

Intussen zijn het dus hoogdagen voor de Amerikaanse media, zoals blijkt uit volgende compilatie:

lees ook