Antwerpse coalitiegesprekken van start

In Antwerpen is er een eerste verkennend gesprek gestart tusen N-VA, Open VLD en CD&V over een coalitie. De bedoeling is om in de loop van volgende week tot een akkoord te komen. Kandidaat-burgemeester Bart De Wever hoopt in december een stadsbestuur zonder socialisten te hebben.

Kandidaat-burgmeester Bart De Wever krijgt nu wat hij wil: een stadsbestuur zonder socialisten, maar wel met N-VA, Open VLD en CD&V.

"Ik neem aan dat er congruentie is over de belangrijkste zaken, zoals veiligheid en mobiliteit. Het "voor wat, hoort wat"-beleid, daar gaat het nu over. Daar hebben de mensen voor gestemd. En dat is wat ze hopelijk zullen krijgen", zegt De Wever.

CD&V-onderhandelaar Marc Van Peel (foto links) eist onder meer een flinke sociale bijsturing.

"Ik heb gezegd dat ik de nota-De Wever op bepaalde punten veel te hardvochtig vind. Het is niet omdat je de sterken in de samenleving wil steunen, dat je de zwakken uit het oog moet verliezen."

Open VLD wil met haar twee zetels wegen op het beleid. "Wij zijn een constructieve partner, maar wij zijn natuurlijk ook een cruciale factor in deze formatie", zegt minister Annemie Turtelboom (Open VLD, foto links).

Wanneer het akkoord rond zal zijn, blijft koffiedik kijken. "Rond Sinterklaas, of de Kerstman, ik wil het in het midden laten", zegt De Wever laconiek. Maar de gesprekken zijn nu wel echt gestart.

lees ook