Brand olieplatform Golf van Mexico geblust

In de Golf van Mexico is de brand op het olieplatform geblust. Het platform dat zich voor de kust van de Amerikaanse staat Louisiana bevindt, vatte vuur na een explosie. Vier mensen zijn met zware brandwonden naar het ziekenhuis gebracht, twee anderen zijn nog steeds vermist. Volgens de Amerikaanse kustwacht is de kans op een grote milieuramp onbestaand.

De brand ontstond tijdens onderhoudswerken. Op het productieplatform waren op dat moment vermoedelijk 26 mensen aanwezig. Volgens de Amerikaanse nieuwszender Fox News werden vier onder hen al voor de ontploffing geëvacueerd. In tegenstelling tot wat eerder was gezegd, zouden er geen doden gevallen zijn.

Op het ogenblik van de explosie was het platform geen olie aan het oppompen. Er zou ook nauwelijks olie gelekt zijn. Daardoor is de kans op een milieuramp als bij de ontploffing van de Deep Horizon zo goed als onbestaand, luidt het.

De eigenaar van het platform in kwestie is Black Elk Energy. Het bedrijf wordt geleid door de voormalige CEO van BP. De nieuwe brand komt één dag nadat de VS en BP het eens raakten over de schadevergoeding die het Britse olieconcern moet betalen voor de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon. BP moet daarvoor 4,5 miljard dollar betalen aan de Amerikaanse staat.

Deze maand is Black Elk Energy begonnen met het boren naar olie op 23 nieuwe plaatsen in de Golf van Mexico.