Goed nieuws voor Nemo en co

Australië heeft ’s werelds grootste natuurreservaat op zee gecreëerd door nog meer dan 2,3 miljoen vierkante kilometer oceaan extra te beschermen. Hierdoor is nu zo’n zo’n 3,1 miljoen vierkante kilometer oceaan beschermd, dat is ongeveer 100 keer de grootte van België. Vissers zijn niet opgezet met het reservaat.

De ingestelde zones, die u overigens hier in detail kunt bekijken, dienen vooral om verschillende bedreigde diersoorten te beschermen zoals - ’s werelds grootste zoogdier- de blauwe vinvis, de groene zeeschildpad en sommige haaiensoorten. In de beschermde zone zit ook het Groot Barrièrerif (kleine foto), dat zo'n 2.900 koraalformaties herbergt in een gebied dat zich uitstrekt over 2.600 kilometer.

De officiële bescherming van de verschillende zones op zee was een verkiezingsbelofte. Een "zeer belangrijk engagement voor het behoud en het duurzaam gebruik op lange termijn van de Australische oceanen", zei minister van Milieu Tony Burke. Milieuorganisatie zijn dan ook heel opgetogen met het nieuws.

"Australië staat aan de wereldtop wat bescherming van de oceanen betreft", gaat Burke verder. "Doordat we omringd zijn door water waar al deze zeldzame en bedreigde diersoorten leven, zijn we het aan de planeet verplicht om het voor de natuur op te nemen."

Vissers stappen naar hooggerechtshof

Goed nieuws dus voor Nemo en co, maar de visserij is op zijn zachtst gezegd niet opgezet met het reservaat. Burke is zich bewust van de impact op de kustindustrie en de visserij en zei dat er 100 miljoen Australische dollar (81 miljoen euro) aan steun vrijgemaakt kan worden. Volgens een vissersorganisatie is dat evenwel onvoldoende om iedereen volledig te compenseren. Zij trekken naar het hooggerechtshof om de beslissing ongedaan te maken.

Andere critici verwijten Burke dat hij geen rekening houdt met de economische realiteit. Er zouden duizenden jobs op het spel staan en doordat Australië zelf veel minder kan vissen, zou het voor een groot deel afhankelijk worden van visimport, wat de prijzen van vis en zeevruchten spectaculair kan doen stijgen.