Ikea betreurt gedwongen arbeid in Oost-Duitsland

De Zweedse meubelgigant Ikea slaat mea culpa voor de gedwongen arbeid bij toeleveranciers in Oost-Duitsland meer dan 20 jaar geleden. Ikea had eerst ontkend dat de toenmalige directie weet had van de feiten, maar zegt nu dat het de gedwongen arbeid van gevangenen "diep betreurt".

Ikea had een studie besteld bij Ernst & Young om de geruchten over de gedwongen arbeid van Oost-Duitse gevangenen meer dan twintig jaar geleden te onderzoeken. Het rapport stelt dat de toenmalige managers van de Zweedse meubelgigant "op de hoogte waren van de mogelijkheid dat er politieke gevangenen gebruikt werden voor de productie van Ikeameubels in het voormalige Oost-Duitsland".

Het rapport stelt ook dat de toenmalige directie niet de nodige maatregelen heeft genomen om dit te voorkomen. Ikea excuseert zich nu voor de feiten.