Informatie terreurdiensten circuleert onbeveiligd

De beveiliging van de communicatie tussen de terreurdiensten in ons land is ondermaats. Dat staat in het jaarverslag van het federale parket. De diensten sturen onbeveiligd informatie door via e-mail of per fax. Het bericht staat in De Tijd.

Heel wat informatie over terrorismedossiers wordt tussen de diensten verstuurd via fax, via het internet of onbeveiligde e-mails. De communicatie met onder meer de staatsveiligheid, het crisiscentrum en de politie is dus verontrustend, omdat hackers het niet moeilijk zouden hebben om de informatie te onderscheppen. Dat stelt het federale parket in het jaarverslag.

Omdat er op dit moment geen beveiligd systeem bestaat, wordt de gevoeligste informatie op papier met de auto rondgebracht.

"Voor de gevoelige informatie die niet via de open systemen wordt verspreid, doen we een beroep op een chauffeur die het papier ronddraagt", zegt federaal procureur Johan Delmulle (foto links).

De procureur noemt deze werkwijze "onverantwoord" en "onprofessioneel". "Je kan ook niet constant chauffeurs over het hele land uitsturen. En de niet gevoelige informatie is wel onderhevig aan eventuele hackingaanvallen die zouden kunnen gebeuren", geeft Delmulle toe. 

Niet alleen de communicatielijnen tussen de verschillende diensten die te maken hebben met terrorismebestrijding, is zorgwekkend. In het jaarverslag drukt het federale parket ook zijn ongerustheid uit over de beveiliging van het gebouw van het federale parket, het epicentrum van de terreurbestrijding. Het parket vraagt dat het gebouw 's nachts bewaakt wordt.

Waar blijft het beveiligde systeem?

Delmulle vraagt een "dringende oplossing" van Justitie omdat soms informatie niet meer wordt uitgewisseld met bepaalde diensten. Zo krijgen de politie en andere diensten niet langer de wekelijkse "monitor terrorisme" met een update van lopende dossiers en nieuwe onderzoeken.

"De politie moet de papieren versie komen halen of de data komen kopiëren op een geheugenstick", zegt Delmulle in De Tijd. "Dat is allesbehalve efficiënt. We moeten korter op de bal kunnen spelen."

"Er wordt al jaren gewerkt aan een beveiligd communicatiesysteem, genaamd "BINII". Maar dat is er nog altijd niet. Bovendien moet Justitie daarvoor gaan schooien bij Defensie, en het gaat dan nog eens om verouderde technologie."