Is de begroting klaar tegen zondagavond?

Het kernkabinet is vanavond om 22 uur uiteengegaan na een lange namiddag en avond vergaderen over de begroting voor volgend jaar en over maatregelen voor een economische relance. Volgens sommige bronnen zou er een manier gevonden zijn om meer dan 500 miljoen euro vrij te maken. Premier Di Rupo hoopt alvast tegen eind dit weekend klaar te zijn. Morgen zitten de topministers alvast vanaf 10.30 uur opnieuw bijeen.

De regering moet 3,4 miljard euro vinden om de begroting voor volgend jaar met een tekort van 2,15 procent van het bbp af te sluiten. Daarnaast zoekt ze geld om de economie een duwtje in de rug te geven, de zogeheten relancemaatregelen.

De eerste voorstellen om daarvoor extra geld te vinden, zoals een  indexsprong en een btw-verhoging, zijn intussen van tafel geveegd. De ministers zijn naar verluidt op zoek naar 400 miljoen voor de economische relance, al wou niemand dat bedrag bevestigen en kan het dus nog altijd meer of minder worden. Sommige bronnen hadden het vanavond na afloop zelfs over meer dan 500 miljoen.

De vraag is waar het geld vandaan moet komen. Er wordt gedacht aan extra besparingen bij de overheid of in de sociale zekerheid, maar er gaan ook stemmen op, onder meer bij vicepremier Vanackere (CD&V) om een aantal lasten te verschuiven van arbeid op andere zaken, zoals vermogens of milieuvervuilende producten.

Er is ook sprake van het inleveren van een feestdag en het aanpassen van de korf van de index. Daar zouden ook de koopjes kunnen meegerekend worden. Voorts zouden ook de goedkopere huismerken in de korf kunnen worden opgenomen.

De regering wil ook een einde maken aan de loonhandicap van de Belgische bedrijven ten opzichte van de buurlanden. De wet uit 1996 op het concurrentievermogen heeft niet kunnen beletten dat die handicap de laatste jaren weer is toegenomen. De wet zou daarom strenger gemaakt worden door de lonen van de afgelopen twee jaar in de buurlanden als basis te nemen, in plaats van de voorspelling van de loongroei in de volgende twee jaar.

Alhoewel er dus nog volop discussie is - vooral dan tussen de PS en Open VLD - hoopt premier Di Rupo toch klaar te raken in de nacht van zondag op maandag. Dinsdag zou hij dan zijn State of the Union kunnen geven in het parlement, dat dan 48 uur later het vertrouwen moet geven. Op die manier zou Di Rupo donderdagnamiddag naar de Europese Top kunnen vertrekken met een begroting op zak.