Israël roept 75.000 reservisten op

Israël heeft groen licht gegeven om 75.000 reservisten op te roepen met het oog op een eventuele invasie van de Gazastrook. Vandaag viel een nieuwe bommenregen over de Gazastrook, als revanche voor de raketaanval die Hamas gisteren uitvoerde in Israël. Voor het eerst in tientallen jaren is ook een raket op Israël afgevuurd vanuit de Sinaï-woestijn in Egypte. Het dodental aan beide kanten loopt op.

Het Israëlische leger is in opperste staat van paraatheid gebracht. De Israëlische regering heeft groen licht gegeven om 75.000 reservisten op te roepen. Dat meldt de Israëlische televisie. Gisteren stemde de regering al in met het oproepen van 30.000 reservisten. Het leger trekt massaal met tanks en troepen naar de grensstreek. Israël dreigt ermee om ook een grondoffensief te starten. Zo zijn vanavond de belangrijkste wegen rond de Gazastrook gesloten. Het gebied is uitgeroepen tot een militaire zone.

Het geweld tussen Israël en Hamas in de Gazastrook escaleert opnieuw nadat woensdag een Hamasleider werd gedood bij een Israëlische aanval.

Bombardementen aan beide kanten gaan door

Na het vallen van de avond gisteren gingen de bombardementen op de Gazastrook gewoon voort. In Gaza-Stad zijn verschillende explosies gehoord in het midden van de nacht. Het Israëlische leger zegt dat het vannacht precisiebombardementen heeft uitgevoerd op 70 ondergrondse raketlanceerbases in Gaza.

Vandaag dan gingen de bombardementen aan beide kanten door, ondanks hoop op een tijdelijk staaks-het-vuren wegens het bezoek van de Egyptische premier aan de Gazastrook.

Het Israëlische leger heeft vanmiddag laten weten dat er sinds het uitbreken van het conflict woensdag al 600 doelwitten zijn geraakt in Gaza. Vanuit Gaza zouden er zowat 550 raketten op Israël zijn afgevuurd, maar bijna 200 daarvan konden worden onderschept door Israëlisch afweergeschut (foto boven).

Volgens reporters ter plaatse zijn er in de Gazastrook al 29 doden gevallen sinds de bombardementen zijn gestart, onder wie 7 kinderen en een zwangere vrouw. Aan Israëlische kant zouden 3 doden gevallen zijn.

Raket om raket

Hamas, de politieke machthebber in de Gazastrook, beantwoordt de bommen en raketaanvallen van Israël dus met raketaanvallen op het gebied ten noorden van de Gazastrook, maar ook met raketten op Tel Aviv en zelfs Jeruzalem.

Vandaag weerklonk opnieuw het alarm in de grootstad Tel Aviv wegens naderende langeafstandsraketten van Hamas, maar de raket zou haar doel gemist hebben en in zee zijn beland. Ook gisteren waren er al raketten in de buurt van Tel Aviv terechtgekomen, zonder erg. Maar de raketten veroorzaken wel paniek bij de bevolking. Nooit eerder waren er immers raketten die afgevuurd waren vanuit de Gazastrook, terechtgekomen in de buurt van Tel Aviv, dat 50 km van de Gazastrook ligt.

Deze namiddag dan weerklonk het alarm in Jeruzalem. Volgens Israëlische media is het projectiel buiten de stad terechtgekomen en zijn er geen slachtoffers gevallen. Hamasmilitanten hadden eerder bevestigd dat ze een langeafstandsraket naar Jeruzalem hadden afgevuurd.