Japan stevent af op nieuwe verkiezingen

De Japanse premier Yoshihiko Noda heeft het parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen aangekondigd voor 16 december. Peilingen geven nu al aan dat de centrumlinkse regeringspartij DPJ van Noda afstevent op zwaar verlies.
Premier Noda

Verwacht wordt dat de conservatieve Liberale Democratische Partij (LDP) het daarentegen wel zeer goed zal doen. De LDP is sinds de Tweede Wereldoorlog voor het grootste deel van de tijd aan de macht geweest in Japan.

De DPJ van Noda heet drie jaar geregeerd in, maar de populariteit van de regering is de laatste tijd sterk gedaald. De regering wordt verweten de nucleaire ramp in Fukushima niet goed te hebben aangepakt. Ook de recente verhoging van de btw deed de populariteit van Noda geen goed.

De vermoedelijke opvolger van Noda wordt Shinzo Abe van de LDP.  Die was in 2007 al een jaar aan de macht, maar trad toen af wegens gezondheidsproblemen, die intussen opgelost zouden zijn.

Politieke analisten vermoeden dat de LDP geen meerderheid zal halen in het parlement en op zoek zal moeten gaan naar een coalitiepartner om de zware economische problemen van het land aan te pakken.