Kroatische generaals vrijgesproken in Den Haag

Twee Kroatische generaals zijn door het Joegoslavië-tribunaal vrijgesproken voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tijdens de Balkanoorlog. In Zagbreb hebben veteranen de uitspraak op groot scherm gevolgd. Na de vrijspraak brak grote vreugde los.
Zagreb

Ante Gotovina (links op foto) en Mladen Markac (rechts op foto) waren beiden veroordeeld voor oorlogsmisdaden die ze hadden gepleegd tegenover Servische burgers tijdens een militaire aanval in 1995. Bij de aanval op 4 dorpen zijn ongeveer 600 Serviërs om het leven gekomen en zijn 200.000 Serviërs uit hun huizen gevlucht.

De generaals kregen respectievelijk 24 en 18 jaar cel voor onder meer moord en deportatie. De rechters oordeelden dat beide mannen deel uitmaakten van een crimineel complot, geleid door de Kroatische president Franjo Tudjman om alle Serviërs uit Kroatië te krijgen. De militaire operatie had de naam "Operatie Storm".

Het vonnis veroorzaakte veel ophef in Kroatië omdat het land zichzelf beschouwt als slachtoffer in de Balkanoorlog. Dat generaals uit hun leger ook oorlogsmisdaden zouden gepleegd hebben, was voor de Kroaten een klap in het gezicht.

Het lokte ook nationalistische reflexen uit. Vlak na de uitspraak verzamelden duizenden Kroaten in Zagreb en hebben ze vlaggen van de Europese Unie verbrand en eisten ze dat de Kroatische leiders niet langer zouden ijveren voor EU-lidmaatschap.

Vrij in beroep

Beide generaals zijn na hun veroordeling in beroep gegaan tegen het vonnis vorig jaar. Met een 3-2 meerderheid hebben de rechters in Den Haag vanmorgen beslist dat de twee generaals vrijgesproken moeten worden. De rechters stellen dat de aanklagers niet hebben kunnen aantonen dat er een complot was. Daarmee is ook de naam van Kroatië als "oorlogsmisdader" gezuiverd.

Ante Gotovina, noch Mladen Markac gaf enige krimp bij de vrijspraak, maar hun aanhangers in de rechtszaal reageerden wel heel enthousiast. Oorlogsveteranen hadden vanochtend verzamelen geblazen in Zagreb, waar de uitspraak van het tribunaal live te volgen was op groot scherm. Na de vrijspraak brak enorme vreugde los op het plein.

Maar niet overal wordt enthousiast gereageerd op de vrijspraak, vooral in Servië wordt scherp gereageerd. In sommige media wordt gesproken over een "schandalige vrijspraak: Gotovina en Markac vrij alsof er nooit een Operatie Storm is geweest."