Meeste leerlingen in Brussels Nederlandstalig onderwijs ooit

In het Nederlandstalig onderwijs in Brussel zijn voor het eerst meer dan 40.000 kinderen ingeschreven. Dat blijkt uit de telling van eind september. De groei is het grootst in het lager onderwijs. Op 10 jaar tijd is het aantal leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs gestegen met bijna twintig procent.

Het onderwijs in Brussel staat onder druk als gevolg van de bevolkingsgroei. Ook het Nederlandstalig onderwijs ziet het aantal leerlingen sterk toenemen. In 2002 zaten er 32.000 leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, nu zijn dat er 40.038. Daarmee is voor het eerst de kaap van 40.000 leerlingen gerond.

Brussels minister Guy Vanhengel is opgetogen dat het Nederlandstalig onderwijs aanslaat in de hoofdstad. “Het afgelopen jaar hebben wij echt alles uit de kast gehaald om extra plaatsen in de scholen te creëren als antwoord op de demografische druk, “ zegt Vanhengel. “Dat vertaalt zich in de cijfers. Vooral in het lager onderwijs is er een uitgesproken groei. Dat zie ik als een teken dat ons investeringsbeleid opbrengt en dat de kwaliteit van ons onderwijs nog steeds erg gewaardeerd wordt.”