Onrust in Jordanië neemt toe

In de Jordaanse hoofdstad Amman hebben verschillende duizenden mensen betoogd tegen een verhoging van de energieprijzen. Een deel van demonstranten eiste het vertrek van koning Abdullah.

"Het volk wil een hervorming van het regime" riep een deel van de manifestanten aan het adres van de koning. Het beledigen van de koning of het oproepen tot zijn vertrek zijn verboden in Jordanië en wie er zich aan schuldig maakt riskeert de cel.

Volgens Zaki Bani Rsheid van de moslimbroeders neemt het aantal mensen dat de val van het regime wil alsmaar toe omdat de regering geen rekening houdt met de eisen van het volk. "De regering moet maatregelen nemen voor het te laat is", waarschuwde hij. De moslimbroeders vormen de grootste oppositieweging in Jordanië, waar het het afgelopen jaar vrij rustig bleef ondanks de Arabische Lente.

De verhoging van de energieprijzen, tot 53 procent voor aardgas en 12 procent voor benzine, heeft de afgelopen dagen al tot verschillende demonstraties geleid. Daarbij zijn een dode en 71 gewonden gevallen. De manifestatie van vandaag verliep zonder geweld.

De regering heeft tot de prijsverhogingen besloten om een gat van 5 miljard dollar in de begroting te dichten. De moslimbroeders hebben de koning gevraagd de prijsverhogingen in te trekken en de vervroegde verkiezingen van 23 januari uit te stellen.