Oudste en verste licht ooit waargenomen

Een internationaal team van astronomen is erin geslaagd om het oudste en verste licht ooit waar te nemen. Het licht is zo’n 13,3 miljard jaar onderweg geweest en komt van het sterrenstelsel MACS0647-JD, amper 420 miljoen jaar na de geboorte van ons heelal.

Hoewel de lichtsnelheid rond de 300 miljoen meter per seconde ligt, is dat gezien de astronomische grootte van ons heelal relatief traag. Het licht van de sterren die we ’s nachts aan de hemel zien, is zo lang onderweg geweest, dat de sterren in kwestie intussen al lang uitgedoofd zijn. Door met gesofisticeerde telescopen heel ver in het heelal te kijken, kunnen astronomen miljarden jaar oude sterrenstelsels zien en dus als het ware terug in de tijd kijken.

Een internationaal team van astronomen is er nu in geslaagd om zo’n 13,3 miljard jaar terug in de tijd te kijken naar het sterrenstelsel MACS0647-JD (vierkantje in de grote foto). Dat is amper 420 miljoen jaar na de geboorte van ons heelal, een record. Het vorige record was van 450 miljoen jaar na de oerknal.