Peeters wil geen opschorting van Oosterweel

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wil niet dat het Oosterweelproject wordt opgeschort of blijft liggen tot de verkiezingen van 2014. Met het Oosterweelproject moet de Antwerpse ring gesloten worden.

De Vlaamse regering zal mogelijk pas eind volgend jaar kunnen beslissen hoe de ring rond gemaakt wordt, omdat het milieu-effect rapport (MER) pas tegen de zomer zou klaar zijn. Het blijft ook wachten op een advies van de Europese Commissie.

De kans is dus groot dat het heikele dossier opnieuw zal spelen in de aanloop naar de federale, regionale en Europese verkiezingen van 2014. Maar de verkiezingen mogen de besluitvorming niet blokkeren, waarschuwt Peeters.

"Wie ook in de volgende Vlaamse regering zit, moet daar onverkort mee doorgaan. Dit project opschorten of "on hold" zetten naar aanleiding van verkiezingen zal door niemand worden geapprecieerd. Ik hoop dat ook niemand met die gedachte rondloopt."

Oosterweelverbinding moet Antwerpse ring sluiten

Voor het milieueffectenrapport blijven er nu 5 mogelijke tracés over voor de Oosterweelverbinding, telkens met tunnels. Daarmee moet de Antwerpse ring gesloten worden.

Initieel stelde de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) voor om het laatste deel van het Oosterweeltraject een dubbeldekbrug, de Lange Wapperbrug, te voorzien,maar dat werd niet weerhouden. Na hevig protest werd de brug weggestemd in een referendum in 2009.