Qandil: "Alles doen om deze agressie te stoppen"

De Egyptische premier Hisham Qandil heeft vanmorgen de Gazastrook bezocht na de escalatie van nieuw oorlogsgeweld tussen Gaza en Israël. Officieel kwam hij de Palestijnen een hart onder de riem steken, maar achter de schermen kwam hij ook bemiddelen. Ook tijdens het bezoek zwegen de wapens niet.

Qandils bezoek aan de Gazastrook duurde ongeveer 3 uur. Officieel wilde hij zijn solidariteit tonen met de Hamasleiders en de bevolking in Gaza, maar insiders vermoeden dat er achter de schermen vooral aan diplomatie is gedaan. Qandil wil namelijk zijn "invloed inzetten om een einde te maken aan het geweld en de raketaanvallen".

Het bezoek van de premier was een idee van de Egyptische president Mohammed Mursi. Egypte wordt door Hamas beschouwd als een beschermheer. Aan de andere kant krijgt Egypte 1,3 miljard dollar militaire en andere steun van de VS, een bondgenoot van Israël. Mursi staat in eigen land onder druk om aan te geven dat hij niet slaafs de VS volgt en een ander beleid wil voeren dan zijn voorganger Hosni Moebarak.

"We doen er alles aan om een bestand te bereiken"

Op verzoek van Egypte had Israël beloofd om tijdens het bezoek van de Egyptische delegatie in Gaza geen bombardementen uit te voeren, op voorwaarde dat er vanuit Gaza niet meer geschoten werd. Maar aan beide kanten bleef het geweld duren.

Qandil bezocht onder meer een ziekenhuis in Gaza (grote foto). Daar noemde hij de luchtaanvallen op Palestijns gebied een ramp. Hij wil dat Israël de agressie stopt en wil er alles aan doen om een bestand te bereiken. "De Egyptische revolutie zal er alles aan doen om deze agressie te stoppen, een bestand te bereiken en ervoor te zorgen dat dat blijft duren." Qandil (foto) wil een duurzame vrede en een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad. "Dit is de enige manier om stabiliteit in de regio te bereiken."

Europese leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel, hopen dat Egypte zijn invloed kan aanwenden om Hamas te overtuigen.Volgende week zouden de VN en Egypte naar Israël gaan om te onderhandelen over een staakt-het-vuren. Het conflict maakt over de hele wereld reacties los. De Russische president Vladimir Poetin heeft laten weten dat zijn land "de inspanningen van Egypte om het geweld in Gaza te stoppen" steunt.

Intussen krijgen Belgische reizigers in Israël het advies om zich te melden bij de ambassade in Tel Aviv of het consulaat-generaal in Jeruzalem.