Zwartboek legt pijnpunten interimarbeid bloot

Jongeren voelen zich vaak onheus behandeld door uitzendkantoren. Ze worden vergeefs opgetrommeld of krijgen jobs of contracten beloofd die achteraf niet eens blijken te bestaan. Dat blijkt uit de getuigenissen over uitzendarbeid die de christelijke jongerenorganisatie KAJ in samenwerking met de jongerenontmoetingscentra (JOC), de jongerenvleugel van het ACV en diens Franstalige tegenhanger CSC verzamelde.

De meer dan 1.000 getuigenissen in de publicatie "Is dit de nieuwe arbeidscultuur? Zwartboek interim" zijn vaak ontluisterend. Zo zijn er verhalen van jongeren die testen moeten afleggen voor een job die achteraf helemaal niet (meer) blijkt te bestaan. Of ze worden opgetrommeld voor jobs waarvoor ze niet geschikt zijn. Ook zijn er getuigenissen van allochtone jongeren met een gegeerd diploma die desondanks geen werk vinden. En anderen gaan jaren van de ene tijdelijke opdracht naar de andere zonder enig uitzicht op vast werk.

Het resultaat is dat jongeren zich ontmoedigd voelen, zeggen de KAJ en ACV-jongeren. Ze pleiten voor vaste en kwaliteitsvolle jobs en hebben de terugkerende problemen aangekaart bij de uitzendsector.

Die benadrukt dat de meeste jongeren goede ervaringen met uitzendwerk hebben. De klachten komen van een minderheid, aldus de sector. De uitzendsector is wel bereid tot een constructief overleg om de pijnpunten tegen te gaan.