"Neoliberaal virus verspreidt zich over Europa"

In Slovenië hebben tienduizenden mensen betoogd tegen de besparingsplannen van de regering. De vakbonden hadden tot de betoging opgeroepen. "Wij willen leven, niet overleven", klinkt het in de optocht.

Ook Slovenië is getroffen door de eurocrisis en de conservatieve regering moest een streng besparingsbeleid invoeren. Zo heeft de regering de lonen van de ambtenaren dit jaar met 3 procent verminderd, vorig jaar waren die al eens 5 procent gedaald.

De vakbonden hebben tot de betoging opgeroepen. Tienduizenden mensen kwamen bijeen in de hoofdstad Ljubljana om hun ongenoegen te uiten. Ook heel wat studenten en gepensioneerden kwamen mee betogen. Niet alleen de regering, maar ook de Europese Unie waren kop van Jut. "Het neoliberale virus verspreidt zich over Europa", klonk het tijdens de optocht. "Wij willen leven, niet overleven."