"Raketaanvallen zijn onaanvaardbaar"

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept zowel Israël als de Palestijnen op om de vrede in het Midden-Oosten te bewaren. In de Arabische wereld zijn er vooral afwijzende reacties ten opzichte van Israël.

Ban Ki-moon plant een bezoek aan het Midden-Oosten, een poging om het geweld tussen Israël en de Palestijnen te doen stoppen. "Raketaanvallen zijn onaanvaardbaar en die moeten onmiddellijk stoppen", zegt woordvoerder Martin Nesirky. "Israël moet de grootste terughoudendheid aan de dag leggen. De belangrijkste bekommernis van de secretaris-generaal zijn de veiligheid en het welzijn van de burgers."

In nogal wat Arabische landen moet vooral Israël het ontgelden. "Wat Israël hier in Gaza doet, is onaanvaardbaar en onwettig", zei de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken Rafil Abdessalem tijdens een bezoek aan Gaza.

"Israël moet beseffen dat de wereld aan het veranderen is en dat er intussen heel wat gebeurd is, ook in de Arabische wereld. Israël kan niet zomaar geweld blijven uitoefenen, want het staat niet boven de wet en geniet geen speciale bescherming." Abdessalem veroordeelt de bombardementen door Israël en wijst erop dat het land niet boven de internationale wetten staat.

Ook de Afghaanse president Hamid Karzaï haalt uit naar Israël. "Burgers laten lijden is niet te rechtvaardigen, ongeacht het kamp waartoe ze behoren of het land waar ze wonen", zegt Karzaï, die ook nog zijn medeleven met het Palestijnse volk betuigt;

De Iraanse minister van Defensie Ahmad Vahidi roept de moslimwereld op tot represailles tegenover Israël.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, een voormalige bondgenoot van de Israëliërs, zegt dat Israël het bestand met Hamas heeft geschonden. "Israël maakt veel lawaai over drie dodelijke slachtoffers", zei hij tijdens een bezoek aan de Egyptische hoofdstad Caïro, "maar eigenlijk is het Israël zelf dat het staakt-het-vuren heeft geschonden. Erdogan pleegt in Egypte overleg met de Egyptische president Mohammed Mursi (foto).