Begrotingsoverleg zondag in laatste rechte lijn?

Het kernkabinet is vanavond om iets over tien uiteengegaan. Morgenmiddag komen de topministers opnieuw samen. Wellicht wordt er dan over de begroting onderhandeld tot er een akkoord is, morgenavond of 's nachts.

Er komt geen btw-verhoging en ook geen indexsprong. Nu de zes partijen in de coalitie die twee opties hebben laten vallen, lijkt het werk op te schieten. Al meer dan een maand onderhandelen de topministers over het budget van 2013. De regering moet 3,4 miljard euro besparen om het tekort binnen de perken te houden, zoals afgesproken met de Europese Unie.

Enkele delen van het akkoord zouden al duidelijk zijn. Zo wordt er op verschillende departementen bespaard. Er komt, naar eigen zeggen voor de allerlaatste keer, een ronde fiscale amnestie.

Wel zoekt de regering nog naar nieuwe inkomsten. En volgens onder meer CD&V-vicepremier Steven Vanackere moeten de belastingen verschuiven van arbeid naar kapitaal. Daarom liggen een vermogensbelasting en/of een vermogenswinstbelasting nog op de tafel.

Sleutelen aan de index en de lonen

De zes partijen willen in het akkoord over de begroting ook enkele maatregelen opnemen die de bedrijven in ons land een duwtje in de rug moeten geven.

Daarvoor zou er geen indexsprong komen, maar zou de index zelf wel hervormd worden. "Als er solden zijn, wordt dat niet meegenomen in de berekening van de index", geeft SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte als voorbeeld. "En als de mensen meer witte producten kopen, speelt dat ook niet mee. De witte producten zitten wel in de korf, maar als er meer van gekocht worden, wordt dat niet meegerekend." Door de index aan te passen, zou de drempel minder snel overschreden worden en zouden de lonen dus minder snel mee stijgen.

Daarnaast zoekt de regering ook naar geld om de bedrijven een lastenverlaging te geven. Het zou volgens enkele media gaan om een bedrag tot 400 of 500 miljoen euro, maar MR-vicepremier Didier Reynders heeft er zijn twijfels bij of dat zal lukken.