Dieper in de buidel tasten voor schadeverzekeringen

De twee grootste verzekerings- maatschappijen, AG Insurance en Axa, verhogen vanaf volgend jaar hun tarieven voor schadeverzekeringen. Het gaat onder meer over de auto- en brandpolissen.

Zo worden de premies bij AG Insurance vanaf januari tussen 3 en 5 procent duurder. Volgens woordvoerder Gerrit Feyaerts is dat het gevolg van de stijgende levensduurte: "De lonen die als gevolg van de indexering stijgen en vergoedingen voor lichamelijke letsels die gestegen zijn."

Voor de brandverzekering is er dan de trend van de toename van het aantal schadegevallen. "We worden geconfronteerd met natuurrampen als overstromingen, stormen en strenge winters", legt Feyaerts uit. 

Ook Axa verhoogt de premies voor haar schadepolissen, maar doet dat pas vanaf april 2013. Omdat Axa en AG Insurance marktleiders zijn, is de kans groot dat andere verzekeringsmaatschappijen zullen volgen.