Gerecht ontdekt miljardenfraude met diamant

Het Antwerpse gerecht heeft een enorme fraude met illegale diamant ontdekt. Dat schrijft De Tijd. Een Belgisch-Libanese familie heeft tussen 2003 en 2009 voor 1,3 miljard miljard euro aan illegale diamant naar Antwerpen gebracht. De opbrengst zou voor een groot deel naar Libanon zijn versluisd.

De bal ging aan het rollen door een rapport van de Staatsveiligheid waarin de familie wordt gelinkt aan illegale diamanthandel, waarbij illegale diamanten naar Antwerpen zijn versluisd en waarbij dan nog eens massaal belastingen zijn ontdoken.

Het dossier toont ook aan dat het systeem van de Kimberley-certificaten verre van waterdicht is. Die certificaten moeten vermijden dat er nog illegale diamanten uit conflictgebieden worden verhandeld. Maar de Belgisch-Libanese familie kon het systeem omzeilen dankzij tussenstops in de Verenigde Arabische Emiraten en Zwitserland. 

Daarbij werden illegale diamanten vermengd met steentjes uit legale voorraden. De zendingen kregen daarop een nieuw Kimberley-certificaat, dat  "gemengde oorsprong" vermeldde. In België werden de opbrengsten witgewassen via vervalste boekhoudingen met fictieve facturen.

Het gerecht heeft beslag kunnen leggen op 4 miljoen dollar aan diamanten, op enkele tienduizenden euro's op Belgische rekeningen en op wat vastgoed in en rond Antwerpen. Alles samen is dat een peulschil in vergelijking met het geschatte crimineel vermogen van 1,3 miljard euro. Het grote geld zou zich nu in Libanon bevinden.