Hindoe-nationalist Bal Thackaray is overleden

In India is de extreme hindoeleider Bal Thackaray overleden. Hij was de oprichter van de erg nationalistische Shivseena-beweging die vaak gewelddadig te keer ging tegen buitenlandse en islamitische invloeden in India.

Thackaray was eerder opgenomen in een ziekenhuis in de grootstad Mumbai en is daar vandaag overleden. Hij was 86.

Thackaray begon als cartoonist voor een krant, maar nam gaandeweg meer extreme standpunten in. Zo was hij een voorvechter van de Marathi, de inwoners van de westelijke deelstaat Maharashthra die ook de economische hoofdstad Mumbai omvat.

In de jaren 60 richtte Thackaray de beweging Shivseena (Leger van de hindoegod Shiva) op, een politieke partij, maar ook een militie die zich kantte tegen immigratie door mensen uit Gujarat (vaak moslims) of mensen uit Zuid-India.

Shivseena veroverde zetels in het Indiase parlement en steunt daar vaak die grotere hindoepartij BJP, waarmee het een aantal keer samen in de regering zat.

Tegelijk werd Shivseena en zijn leider Thackaray verweten om aan te zetten tot haat tegen moslims, tegen mensen uit andere streken van India en tegen Westerse invloeden. Zo maakte Shivseena heel wat heisa tegen gewoonten zoals Valentijnsdag die in India nu ook meer opgang maken.