Lejeune woest om afluisteren van gesprek met Martin

Jean-Denis Lejeune, de vader van het vermoorde meisje Julie, heeft gisteravond een ontmoeting gehad met Michelle Martin, de ex van Marc Dutroux. De advocaten van Lejeune en Martin zullen een klacht indienen, want het gesprek zou een uur lang afgeluisterd geweest zijn door een journalist via een gsm.

Martin kwam enkele maanden geleden voorwaardelijk vrij en verblijft nu in een klooster in Malonne, een deelgemeente van Namen. Ze had zelf aangedrongen op een ontmoeting met de vader van het meisje, een van de slachtoffertjes van Dutroux.

De strafuitvoeringsrechtbank had het gesprek toegestaan. De ontmoeting vond plaats in de buurt van Malonne. Er waren twee bemiddelaars van de vzw Médiante bij aanwezig. Een van de bemiddelaars vertelt aan de RTBF dat het gesprek "in een serene sfeer" is verlopen. Ook de zoon van Lejeune, de broer van Julie dus, was bij het gesprek aanwezig.

Jean-Denis Lejeune wil nu een punt zetten achter het verleden. Over de inhoud van het gesprek wil hij zelf niets kwijt. Hij is erg boos. Volgens zijn advocaat is het gesprek bijna een uur lang afgeluisterd via een telefoon. Een van de bemiddelaars zou zijn gsm niet goed afgezet hebben.

Een krant zou de inhoud van het gesprek binnenkort willen publiceren. Maandag zullen de advocaten van Martin en Lejeune een klacht indienen.

"Gsm ongelukkig op de grond terechtgekomen"

De lekken van het gesprek tussen Martin en Lejeune zijn het gevolg van een technisch probleem met de gsm van een van de bemiddelaars. Dat zegt Laurent Goffaux van Médiante. "De draagbare telefoon van mijn collega is een model met een touchscreen dat ongelukkig op de grond terechtgekomen is", legt Goffaux uit. "Mijn collega heeft zijn telefoon niet opgeraapt en het toestel heeft automatisch het laatste inkomende nummer gebeld. Dat was het nummer van een journaliste van Sudpresse die hem voor de ontmoeting gebeld had en aan wie hij gezegd had dat hij niets te verklaren had."

De vzw Médiante stelt niet de intentie te hebben gehad de vertrouwelijkheid van het gesprek te verbreken. "Mijn collega is ontgoocheld en verbijsterd, maar het was niet opzettelijk. Een technisch probleem is de oorzaak van het lek", voegt Goffaux eraan toe. "Die dramatische situatie zou iedere deelnemer aan het gesprek overkomen kunnen zijn. Dit gezegd zijnde, hadden de journalisten van Sudpresse zich wel kunnen afvragen of dat deontologisch wel kan. Hadden ze de deelnemers niet moeten respecteren en de gesprekken niet verspreiden?"

De bemiddelaars vragen aan de kranten om niet te citeren uit het gesprek. De hoofdredacteur van Sudpresse, Michel Marteau, wilde zaterdag niet reageren, zich beroepend op "het bronnengeheim".