Raketten vliegen over en weer in de Gazastrook

Ook vandaag blijven Israël en de radicale moslimgroep Hamas in de Gazastrook elkaar bestoken. Israël heeft overheidsgebouwen van Hamas gebombardeerd en een raket onderschept die op weg was naar Tel Aviv.

Sinds vannacht heeft het Israëlische leger meer dan 300 aanvallen uitgevoerd op doelwitten van Hamas in de Gazastrook. Kantoren en overheidsgebouwen van Hamas werden gebombardeerd en het kantoor van Hamas-premier Ismail Haniyeh ligt in puin. 

Volgens Israël worden ook raketlanceerders, wapenopslagplaatsen en leden van Hamas en andere milities onder vuur genomen.

Anderzijds zijn dan weer raketten vanuit Gaza afgevuurd op Israëlische steden. In Tel Aviv was er luchtalarm, maar de aankomende Fajr-raket werd onderschept en vernietigd door het afweersysteem "Iron Dome" (links). In de havenstad Ashdod vielen twee gewonden toen een andere raket neerstortte in een woonwijk. Gisteravond viel een raket neer in een kolonie ten zuiden van Jeruzalem. Daar vielen geen gewonden.

De woede in Israël is erg groot. De regering heeft plannen om 75.000 reservisten op te roepen. Dat zou er op kunnen wijzen dat er een grondoffensief in de Gazastrook op stapel staat. In 2008 was dat al het geval.

In totaal zouden er sinds woensdag al 44 Palestijnen en 3 Israëli's zijn gedood bij het geweld. De voorbije weken was er echter ook al een escalatie aan de gang. 

Diplomatie zit ook niet stil

Ondertussen is ook een diplomatiek steekspel bezig om een einde te maken aan de wederzijdse beschietingen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft telefonisch overleg gepleegd met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Beide mannen zijn niet echt vrienden, maar wel bondgenoten. Obama benadrukte dat Israël "het recht heeft zich te verdedigen" en dat er "een einde moet komen aan de raketaanvallen".

Obama had ook een gesprek met de Turkse premier Tayyip Erdogan die dan weer de Israëlische bombardementen op Gaza hekelde. Erdogan had eerder gesproken over "de moord op onschuldige kinderen in Gaza".

Tenslotte heeft de VS-president ook gebeld met zijn Egyptische collega Mohammed al-Mursi om hem te vragen druk uit te oefenen om een bestand te aanvaarden. Mursi sprak dan weer over "een openlijke aanval tegen de mensheid" en belooft om "Gaza niet aan zijn lot over te laten". Toch maakt Mursi zich sterk dat er "snel een bestand mogelijk is". Waarop hij zich baseert, is niet duidelijk.

Inmiddels is Khalid Mechaal, de politieke leider van Hamas, in Egypte aangekomen voor overleg. De Arabische Golfstaat Qatar wil intussen 10 miljoen dollar schenken om gewonden uit Gaza te behandelen in ziekenhuizen in Egypte.

Tenslotte zal de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius morgen naar Jeruzalem gaan voor gesprekken met de Israëlische overheid en daarna naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever voor een ontmoeting met de leiders van Fatah. Hamas al hij niet ontmoeten, want die zitten in Gaza.