Zwart bier komt honderden cafés duur te staan

Honderden cafés in Oost- en West-Vlaanderen moeten honderdduizenden euro's achterstallige belastingen betalen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Ze hebben jarenlang bier en frisdrank in het zwart gekocht van een drankencentrale in Waarschoot.

De bal ging aan het rollen toen in juni 2010 het Gentse gerecht binnenviel bij Creve Drinks, een drankencentrale uit Waarschoot in Oost-Vlaanderen. Naast zwart geld vonden de speurders ook bewijzen voor een groot fraudecircuit.

De betrokken café-uitbaters mogen nu het gelag betalen. Advocaat Michel Maus, die een 30-tal van hen verdedigt, vreest voor een sociaal bloedbad. "Eén van de zaken die men zou kunnen doen, is die horeca-zaken op langere termijn hun fiscale schulden te laten aflossen. Doorgaans zijn de termijnen die de fiscus oplegt vrij kort: meestal 1 jaar."

"Ik zou dan voorstellen dat men toelaat over vijf of tien jaar om schulden af te lossen. Dat zou voor heel wat zaken betekenen dat zij het hoofd boven water kunnen houden en dat het probleem van het verleden kan geregulariseerd worden zonder dat de zaken over kop gaan."