Begrotingsgesprek wordt een uitputtingsslag

Sinds vanmiddag zitten de federale topministers weer bijeen om de begroting voor volgend jaar af te werken en om de concurrentiekracht van de ondernemingen te verbeteren. De onderhandelaars zijn nu een lange nacht ingegaan.

Nu een indexsprong en een btw-verhoging van de baan lijken, gaat het vooral over loonmatiging en een meer flexibele arbeidsmarkt. Bovenaan de agenda staat de loonkloof met onze buurlanden die nu ongeveer 5% bedraagt.

Vooral de liberalen dringen aan op een serieuze inspanning om onze bedrijven concurrentiëler te maken in vergelijking met die uit onze buurlanden.

Dat betekent wellicht een lastenverlaging voor de bedrijven ten bedrage van zo'n 300 miljoen euro in totaal, een bedrag dat de regering op andere posten moet zien te recupereren. "Als we echte maatregelen tegen onze loonhandicap en een gezonde begroting willen, hebben we nog veel werk te doen", verduidelijkte vicepremier Alexander De Croo (Open VLD, foto in tekst).

Omdat dat doen te bereiken, zou er bovenop de indexaanpassing nog een bevriezing van de lonen nodig zijn tot einde 2015. Dan zou de helft van de loonhandicap weggewerkt zijn. Daarna zou de loonkloof tegen 2018 volledig weggewerkt moeten zijn.

De socialisten behouden dus wel de index, maar het is de vraag of de PS van premier Elio Di Rupo zich kan vinden in de voorgestelde loonbevriezing.