Grote vlucht uit belegerd Goma in Congo

Congolese overheidsfunctionarissen en militairen vluchten weg uit de oostelijke stad Goma die belegerd wordt door de rebellenbeweging M23. De rebellen zouden de VN beloven om de stad niet in te nemen, maar dat is niet zeker.

De voorbije dagen zijn de rebellen van de beweging M23 -voornamelijk Tutsi's- opgerukt tot aan de buitenwijken van Goma, de belangrijkste stad in het oosten van Congo. 

Vandaag zijn de gouverneur van de provincie Noord-Kivu en tal van zijn medewerkers weggevlucht. Ook veel Congolese militairen zouden de stad verlaten hebben. Volgens correspondent Kees Broere zijn ook veel internationale hulpverleners over de grens met Rwanda gevlucht.

Volgens sommige berichten zouden de rebellen aan de VN-blauwhelmen beloofd hebben om Goma niet binnen te trekken, maar dat is niet zeker. De VN-vredesmacht probeert nu met gevechtshelikopters te verhinderen dat de rebellen de luchthaven van Goma innemen.

Het Congolese leger bleek dus niet in staat om de rebellen tegen te houden, ook niet met de steun van de VN-blauwhelmen. De rebellen zouden dan ook erg goed zijn uitgerust met moderne wapens en zelfs nachtkijkers. 

Uit een recent uitgelekt VN-rapport blijkt dat zowel Rwanda als Oeganda in het recente verleden de M23-rebellen actief hebben gesteund. Onder meer de Rwandese minister van Defensie James Kabarebe zou actief betrokken zijn bij de rebellie in Oost-Congo.

De gevechten van de afgelopen dagen hebben een eind gemaakt aan een broos bestand dat in augustus was overeengekomen op een topconferentie van de landen van de Grote Meren.

Val van Goma dichtbij?

Als we correspondent Kees Broere mogen geloven, zit het Congolese regeringsleger in slechte papieren. "Het Congolese regeringsleger trekt zich terug", zegt Broere tegen de VRT-radioredactie. "Ik heb tientallen, een paar honderd voetsoldaten gezien die zich uit de stad terugtrekken en proberen verder te vluchten."

"Het is nog te vroeg om te zeggen of Goma gaat vallen, maar in de veertien jaar dat ik hier in Goma ben geweest, heeft de val van de stad nog nooit zo dichtbij geleken als vandaag."

Kees Broere is correspondent voor De Volkskrant in Goma.

Buitenlandse Zaken vraagt Belgen naar Rwanda te gaan

In Goma bevinden zich momenteel 7 Belgen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan hen gevraagd om zich naar de grens met Rwanda te begeven.

"We staan in contact met hen. We weten waar ze zijn en dat het goed met hen gaat. De wijken waar ze zich bevinden, zijn momenteel rustig", zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. De Belgische ambassade in Rwanda kan hen bijstand verlenen vanaf de grens.