Kan Egypte bestand in Gaza bemiddelen?

Terwijl de rook boven Gaza hangt, wordt op allerlei vlakken geprobeerd om zo snel mogelijk een bestand tussen Israël en Hamas te bereiken. Vooral Egypte speelt daarin een belangrijke rol.

Vanmiddag is een Israëlische gezant aangekomen in de Egyptische hoofdstad Caïro. De man is zonder de pers te ontmoeten, meteen vertrokken naar een onbekende bestemming. Egypte wil de gesprekken zo veel mogelijk discreet voeren.

In Caïro zijn ook enkele toplui van de radicale Palestijnse moslimgroep Hamas, maar het is onwaarschijnlijk dat die de Israëlische gezant zullen ontmoeten. De onderhandelingen verlopen via Egyptenaren en wellicht gaan het ook aan Israëlische kant niet om diplomaten, maar vooral om leden van de geheime diensten.

Intussen heeft de Israëlische president Shimon Peres zich lovend uitgelaten over zijn Egyptische collega Mohammed al-Mursi (boven), die de spil van de onderhandelingen zou zijn. Volgens Peres gedraagt Mursi, een moslimbroeder, "zich erg verantwoordelijk" en doet hij realistische pogingen om tot een vergelijk te komen. Mursi zou bovendien ook via de Amerikaanse president Barack Obama in contact staan met Israël.

Obama: "Eerst raketaanvallen stoppen"

Vanuit Thailand heeft VS-president Barack Obama zijn kaarten duidelijk op tafel gelegd. Het geweld is begonnen met het afschieten van raketten op Israël en de VS staan pal achter dat land als het zich wil verdedigen, aldus de president.

Tegelijk waarschuwde hij dat die beschietingen nu moeten stoppen, zo niet dreigt een oplossing voor de problemen van de Palestjinen nog verder in de toekomst te belanden, aldus Obama. Hij beloofde wel een nieuw vredesinitiatief tussen Israël en de Palestijnen.

Wat zijn de voorwaarden voor een bestand?

Zowel Israël als Hamas lijken na vijf dagen van intensief vechten bereid tot een bestand, al is succes absoluut niet verzekerd en zijn er nog veel losse eindjes.

Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman -met een reputatie als havik- is zijn land bereid tot een bestand en het afblazen van een grondoffensief op voorwaarde dat de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook meteen stoppen.

Lieberman zei dat aan zijn Franse collega Laurent Fabius die in Israël op bezoek is. Fabius zal ook de Palestijnse president en Fatah-leider Mahmoud Abbas in Ramallah ontmoeten, maar dat is wellicht meer uit beleefdheid, want Fatah is sinds 2007 niet meer aanwezig in de Gazastrook en speelt dus niet echt een rol in het huidige conflict.

Van zijn kant zegt Hamas, dat de Gazastrook controleert, dat het bereid is tot een nieuw bestand, maar dan wel op voorwaarde dat de blokkade van dat gebied opgeheven wordt en dat Israël geen aanvallen meer uitvoert op de leiders van Hamas. Probleem is wel dat Hamas niet de volledige controle heeft op allerlei meer radicale gewapende milities in de Gazastrook die weken geleden al zijn begonnen met het afschieten van kleinere raketten op het zuiden van Israël.