Kleinporig kaalkopje wordt voor de zevende keer gezien

In de duinen tussen Schoorl en Bergen, in Nederland, is een exemplaar van de uiterst zeldzame paddenstoel Kleinporig kaalkopje gevonden. De Nederlandse Mycologische Vereniging zegt dat het pas de zevende keer is dat die paddenstoel in de wereld wordt gezien.

Volgens de vereniging is de vondst van de Psilocybe micropora (Kleinporig kaalkopje) een mooi voorbeeld van natuurontwikkeling aan de kust.

In 1997 werd in de duinen een inham (De Kerf) gegraven waardoor zeewater de vallei direct achter de duinen kon bereiken. Daar groeiden de afgelopen jaren bijzondere paddenstoelen, waaronder ook het Kleinporig kaalkopje.

Het Kleinporig kaalkopje werd pas in 1999 als nieuwe soort beschreven naar aanleiding van een vondst bij Wassenaar en kreeg toen, naast een Latijnse naam, ook meteen een Nederlandse naam. Bekijk hier enkele foto's van het Kleinporig kaalkopje.