Rakettengeweld Israël-Gaza houdt aan

Israël heeft vandaag opnieuw bombardementen uitgevoerd in de Gazastrook. Volgens Palestijnse bronnen zouden daarbij 18 doden zijn gevallen, onder hen vooral vrouwen en kinderen. Hamas op zijn beurt vuurde tientallen raketten af op Israëlisch grondgebied.
Het getroffen appartementsgebouw in Gaza.

De meeste slachtoffers in de Gazastrook vielen bij een bombardement op een appartementsgebouw. Het 3 verdiepingen tellende gebouw stortte in. Daarbij zouden 9 burgers omgekomen zijn. VRT-journalist Rudi Vranckx die ter plaatse is, zegt dat de chaos totaal is.

Het ministerie van Volksgezondheid van Hamas meldt dat er vandaag zeker 18 mensen werden gedood, onder wie 9 kinderen en 4 vrouwen. Ook buitenlandse verslaggevers maken melding van doden en gewonden.

Een woordvoerder van het Israëlische leger bevestigt dat er doelwitten in het noorden van de Gazastrook zijn aangevallen, maar had geen informatie over burgerdoden.

In Israël zelf was Tel Aviv opnieuw een doelwit. Twee Hamas-raketten zouden door het Israëlische luchtafweersysteem vernietigd zijn. Ook in enkele zuidelijk gelegen steden en dorpen in Israël landden raketten uit de Gazastrook. Daardoor raakten volgens Israëlische media 3 mensen gewond.

Afgelopen nacht werden luchtaanvallen uitgevoerd. Daarbij werd ook het gebouw van Al-Aqsa bestookt, de tv-zender van Hamas. Bij die aanval zijn ook enkele journalisten gewond geraakt.

Netanyahu: "Militaire operatie aanzienlijk opvoeren"

Het nieuwe geweld tussen Israël en Hamas brak vorige woensdag in alle hevigheid uit. Sindsdien zijn al 58 Palestijnen en 3 Israëliërs om het leven gekomen. Vanmorgen heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd dat het Israëlische leger bereid is zijn militaire operatie tegen de gewapende Palestijnse groeperingen in de Gazastrook "aanzienlijk op te voeren".

Voorlopig blijft het onduidelijk hoe het nu verder moet. Israël heeft 75.000 reservisten opgeroepen en troepen samengetrokken aan de grens met de Gazastrook. Dat kan erop wijzen dat het leger Gaza zal binnentrekken, met een mogelijk bloedige grondoorlog tot gevolg.

Ook tussen Israël en Syrië is de spanning te snijden. Syrië heeft een Israëlisch voertuig beschoten op de Golanhoogte, dat Israël bezet houdt sinds 1967. Er vielen geen slachtoffers, maar Israël heeft wel al teruggeschoten in de richting van Syrië.

Touroperator Thomas Cook Belgium heeft intussen beslist om alle reizen naar Israël te annuleren tot eind november. Jetair neemt deze maatregel voorlopig niet. Buitenlandse Zaken meldt dat niet-noodzakelijke reizen naar het conflictgebied ten stelligste af te raden zijn.