Schotse beeldhouwer William Turnbull overleden

De Schotse beeldhouwer William Turnbull is op 90-jarige leeftijd overleden. De abstracte expressionist was een van de belangrijkste kunstenaars in het Verenigd Koninkrijk in het tweede deel van de twintigste eeuw.

Turnbull woonde en werkte eind de jaren 40 in Parijs, waar hij in contact kwam met o.a. Fernand Léger, Alberto Giacometti en Constantin Brancusi. Daarna verhuisde hij naar Londen.

In de jaren 50 sloot William Turnbull zich aan bij de radicale kunstbeweging The Independent Group. The Independent Group zette zich af tegen het formalisme en het pompeuze van de populaire kunst in Groot-Brittannië.

Vooral het werk van Giacometti inspireerde Turnbull. De sculpturen van Turnbull werden geëxposeerd in de belangrijkste musea in Groot-Brittannië. Turnbull nam ook deel aan Documenta 4 in Kassel en de Biënnale van Venetië. De kunstenaar werd vooral gewaardeerd door vakgenoten, maar de grote publieke erkenning van zijn werk is uitgebleven.