Energie wellicht fors duurder vanaf januari

De tarieven voor gas en elektriciteit zullen vanaf januari wellicht fors stijgen. De tijdelijke bevriezing van de prijzen loopt af eind december. Test-Aankoop reageert verontwaardigd, omdat de regering nagelaten heeft een ander systeem voor de indexberekening uit te werken.

Experts verwachten verwachten prijsstijgingen van 10 à 15 procent voor elektriciteit en van 9 à 13 procent voor gas. "Door de tijdelijke bevriezing van de prijzen krijgen we een factuurshock", aldus Ivo Mechels van de consumentenorganisatie Test-Aankoop. "De regering heeft nog een maand om in te grijpen", klinkt het.

Volgens Mechels was de bevriezing van de energieprijzen een tijdelijke maatregel om enerzijds meer transparante indexeringsparameters te krijgen en anderzijds om de ontkoppeling van de gasprijzen met de internationale olieprijzen door te voeren, maar heeft de regering nagelaten effectief iets te ondernemen.

Onenigheid binnen de regering

Binnen de regering woedt een bitse discussie. Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) wil de gasprijs loskoppelen van de olieprijzen, staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) wil een overgangsperiode, omdat de olieprijzen in tegenstelling tot die van gas momenteel dalen.

Wathelet verklaarde op de RTBF dat hij inderdaad een prijsstijging verwacht, maar nuanceert dat die zo hoog zou zijn. Hij wijst er ook op dat de distributietarieven, die de helft van de factuur vertegenwoordigen, tot eind 2014 bevroren zijn.

Vande Lanotte laat via zijn woordvoerder weten dat het nog mogelijk is om binnen de regering een akkoord te bereiken dat vanaf 1 januari van kracht wordt.

Sector vraagt "stabiel en coherent beleid"

De Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) vraagt een stabiel en coherent beleid wat de energiefactuur  en de prijzen voor gas en elektriciteit betreft. "Hoewel de prijsbevriezing eind dit jaar afloopt, zijn er nog steeds geen duidelijke criteria waaraan geïndexeerde contracten dienen te voldoen." Dat leidt volgens FEBEG tot onzekerheid voor de leveranciers en hun klanten.

"FEBEG vraagt een duidelijk, stabiel, coherent, voorzienbaar en kostenreflecterend regelgevend kader waaraan geïndexeerde contracten dienen te voldoen, zonder maatregelen met terugwerkende kracht."

Meest gelezen