"Rood licht negeren is 100 procent veilig"

Op 8 kruispunten in het Brussels Gewest mogen fietsers in bepaalde situaties door het rood licht rijden. Dat proefproject heeft van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) een positieve evaluatie gekregen en wordt verder uitgebreid.

Een rood licht negeren kan u als automobilist duur te staan komen, logisch want het is dan ook levensgevaarlijk. Voor fietsers die rechts willen afslaan, is zo'n rood licht vaak niet gevaarlijk en gewoon tijdverlies. Daarom liep er in Brussel van juni tot september een proefproject met verkeersborden die fietsers toelaten door het rood te rijden onder bepaalde omstandigheden.

Er zijn twee borden die de uitzondering mogelijk maken. Bij het ene bord mag een fietser enkel door het rood rijden om rechts af te slaan, bij het andere bord mag de fietser ook rechtdoor rijden als het licht op rood staat. Dat laatste is enkel het geval als ze daarvoor geen autoverkeer moeten kruisen en op een aparte fietsstrook terechtkomen.

Het BIVV heeft vastgesteld dat de huidige borden geen verkeersproblemen opleveren. De maatregel is 100 procent veilig. Het instituut benadrukt wel dat de borden niet zomaar veralgemeend mogen worden. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft nu 255 kruispunten geselecteerd die één voor één aan een grondige evaluatie zullen worden onderworpen om na te gaan of er dergelijke borden kunnen komen.

Meest gelezen