Griekenland is meest corrupte land in de EU

Griekenland en Italië zijn de meest corrupte landen in de Europese Unie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van 176 landen door de organisatie Transparency International. Het minst corrupte land is Denemarken.

Sinds '95 publiceert Transparency International jaarlijks een onderzoek over de perceptie van corruptie in de publieke sector van 176 landen. Algemeen wordt aangenomen dat die trend zich dan ook doorzet in de private sector. 

Uit het onderzoek blijkt dat Griekenland inzake corruptie erg slechts scoort, het slechtst van al in de Europese Unie. Het land staat in de ranglijst op de 94e plaats, waarvan 1 het minst corrupt is en 176 het meest. Griekenland is daarbij te vergelijken met landen als Colombia of het Oost-Afrikaanse land Djibouti. Transparency waarschuwt dat die situatie het financieel-economisch herstel van Griekenland fors ondermijnt. 

Ook Italië (72e) valt in negatieve zin op en de corruptie daar wordt vergeleken met die in landen zoals Tunesië. Dat is geen compliment, want de Noord-Afrikaanse landen gelden als erg corrupt. Opvallend is dat andere EU-landen die kampen met financiële problemen het in verhouding beter doen. Het gaat dan om Ierland (25e), Spanje (30e) en Portugal (33e).

De minst corrupte landen ter wereld zijn Denemarken, Finland en  Nieuw-Zeeland op de eerste drie plaatsen. Opvallend is de slechte score van Rusland dat op de 133e plaats staat. Ons land is 16 op de ranglijst en dat valt dus nogal mee. Duitsland (13e) doet het beter dan Groot-Brittannië (samen op de 17e plaats) voor de Verenigde Staten (19e) en Frankrijk (22e).

De meest corrupte landen zijn Afghanistan, Noord-Korea en Somalië.

Meest gelezen