Gwendolyn Rutten nieuwe voorzitter Open VLD

Gwendolyn Rutten is de nieuwe voorzitter van Open VLD. Ze haalde het van de outsider Egbert Lachaert met bijna 60 procent van de stemmen. Ze volgt Alexander De Croo op die in oktober vicepremier werd in de federale regering.

Gwendolyn Rutten haalde 12.101 stemmen binnen, tegen 8.264 voor haar tegenkandidaat Lachaert. Maggie De Block wordt ondervoorzitter omdat ze de meeste stemmen haalde bij de verkiezingen voor het partijbestuur.

Gwendolyn Rutten is 37 jaar en zit sinds deze legislatuur in de Kamer. Rutten werd in 2002 door toenmalig partijvoorzitter Karel De Gucht bij de partij binnengehaald als stafmedewerkster. Daarna werd ze vanaf 2005 achtereenvolgens kabinetschef van Vlaams viceminister-president Fientje Moerman en Vlaams minister van Begroting Dirk Van Mechelen. Intussen bleef ze erg actief binnen de partij en was ze een prominent lid van de verschillende vernieuwings- en verjongingsbewegingen binnen de partij.

Sinds 2006 zit Rutten in de gemeenteraad van Aarschot. Nadien was ze opvolgster bij de federale en Europese verkiezingen. Sinds de verkiezingen van 2010 is ze Kamerlid. Ze maakte deel uit van de Dexia-commissie.

Bij de vorige voorzittersverkiezingen eindigde Rutten als derde na Alexander De Croo en Marino Keulen. Ze vormde toen een ploeg met Dirk Sterckx en Dirk Van Mechelen.

Nieuwe koers

In een emotionele toespraak bedankte Rutten voor de steun die ze heeft gekregen. Ze riep de partij meteen op om anders te denken en anders te voelen. "Geen gemopper meer over de partij, geen gemopper meer over het land. Wij zijn fiere liberalen en fiere Vlamingen, en het beste moet nog komen." Als nieuwe voorzitter wil Rutten bruggen slaan. "Ik wil verenigen en ik wil de voorzitter zijn van iedereen."

De nieuwe voorzitster is op zoek naar nieuwe en frisse ideeën. "We moeten de straat op om te weten wat de problemen van de mensen zijn", stelde ze. Open Vld moet opnieuw optimistisch zijn, en de partij zijn die gelooft in de vooruitgang.

Open VLD moet zich ook anders gedragen. "We moeten niet langer scoren op de kap van anderen en anderen de schuld geven. We moeten oplossingen zoeken en zaken verbeteren", aldus nog  Rutten. Ze pleitte er ook voor om op lange termijn na te denken over economie, milieu en onderwijs.

Consensus

Rutten was door de top van de partij als consensusfiguur naar voren geschoven en haar verkiezing werd op het partijhoofdkwartier dan ook met instemming onthaald. "We moeten een voorzitter hebben die meteen in het strijdperk gegooid kan worden", zei Marino Keulen. "Gwendolyn kan meteen onderhandelen met een Elio Di Rupo, met een Didier Reynders, met een Johan Vande Lanotte, zij heeft geen aanlooptijd nodig."

Ook minister van Justitie Annemie Turtelboom is tevreden. "Ze werd soms afgeschilderd als iemand van het establishment, maar wie haar echt kent weet dat ze altijd keihard gaat voor haar eigen toekomst en vooral die van de partij", zegt Turtelboom.

Meest gelezen