Patrick Janssens verdwijnt uit gemeenteraad

Patrick Janssens zal vanaf 1 januari niet langer in de gemeenteraad van Antwerpen zitten. Dat heeft hij laten weten in een persmededeling. Na zijn "verzoenende rol" als burgemeester "zou het ongeloofwaardig zijn om plots een heel andere rol op te nemen".

Bij de gemeenteraadsverkiezingen werd de Stadslijst van de SP.A en CD&V, aangevoerd door burgemeester Patrick Janssens, tweede, na de N-VA van Bart De Wever. Janssens had op de verkiezingsdag al laten verstaan dat hij geen schepenmandaat zou ambiëren onder burgemeester De Wever. Hij voerde wel nog de coalitiegesprekken voor de Stadslijst, tot een maand geleden. Toen kwam het tot een breuk tussen de SP.A en CD&V, dat in zee ging met de N-VA en Open VLD.

Janssens heeft nu aan de SP.A-fractie in Antwerpen laten weten dat hij vanaf 1 januari niet in de gemeenteraad zal zitten. "De afgelopen 10 jaar heb ik als burgemeester altijd geprobeerd een verzoenende rol te spelen, boven de partijpolitieke discussies te staan en op een constructieve manier met iedereen samen te werken", klinkt het in een persmededeling. "Ik was ervan overtuigd dat dit het beste was voor Antwerpen en voor alle Antwerpenaars. Het ligt niet in mijn aard en zou ook ongeloofwaardig zijn om nu plots een heel andere rol op te nemen."

"Ik ben de vele tienduizenden kiezers die geloven in ons project voor Antwerpen zeer dankbaar en ben ervan overtuigd dat we dat project ook vanuit de oppositie verder kunnen en moéten bewaken. Maar dat gebeurt beter door andere mensen dan door een ex-burgemeester. In de nieuwe generatie die nu klaarstaat is bijzonder veel talent aanwezig en ik heb er alle vertrouwen in dat zij op een succesvolle manier zullen blijven werken aan de best mogelijke stad."

Janssens blijft lid van het partijbureau van de SP.A en blijf ook zijn functie als Vlaams parlementslid uitoefenen. Zijn zitje in de gemeenteraad wordt ingenomen door eerste opvolger Toon Wassenberg. "Terug in GRaad =A= dus.Met goesting maar gemengde gevoelens nu want ipv één vd mensen die me ooit over de streep trok. Merci voor alles PJ!", twitterde Wassenberg al.

Meest gelezen