Triggerfinger grote winnaar van de Mia's

Triggerfinger is de grote winnaar van de Mia's, de prijzen van de Vlaamse muziekindustrie. De groep mocht vier awards mee naar huis nemen, waaronder die voor hit van het jaar voor de cover "I follow rivers" van Lykke Li. Grote verliezer was dEUS die geen enkele van zijn vijf nominaties kon verzilveren.

Triggerfinger had al meteen prijs toen de eerste award van de avond werd uitgereikt. Astrid Bryan overhandigde Ruben Block, Paul Bruystegem en Mario Goossens de prijs voor beste alternative. Ze gaf meteen ook een kus op het kale hoofd van Monsieur Paul, wiens avond al niet meer kapot kon.

Daarna kreeg de Triggerfinger ook nog de prijs voor beste live act en beste groep.

Het publiek kon tijdens de show stemmen voor de hit van het jaar. Het ging tussen Triggerfinger met de cover van "I follow rivers", Marco Z met "I'm a bird" en Netsky met "Come alive". Uiteindelijk bleek Triggerfinger het populairst.

"Soms gebeuren er dingen in een carrière waar je totaal geen vat op hebt. Je geeft een radiosessie en dan sta je met dat liedje ineens 9 weken op nummer één", zei Ruben Block. "Dat zijn situaties die een platenfirma of een promoteam zelf niet kunnen bedenken. Het zijn jullie die dit nummer tot een hit gemaakt hebben. Deze Mia is een stukje voor jullie en ook een stukje voor Lykke Li."

Netsky, die topfavoriet was met zes nominaties, mocht twee awards ophalen, die voor beste dance en beste solo man. Toen presentatrice Cath Luyten hem vroeg of het leven als solo man niet eenzaam was, verklapte Netsky dat hij pas een lief had. "Ik ben net begonnen met een relatie, maar ik mag dat eigenlijk niet op tv zeggen."

Ook Balthazar en Marco Z die elk vier keer genomineerd waren, gingen niet met lege handen naar huis. Balthazar kreeg de prestigieuze sectorprijs voor beste album en Marco Z die voor doorbraak. Jef Neve won de prijzen voor beste componist en beste muzikant.

Grote verliezer van de avond was dEUS. De groep rond Tom Barman kon geen enkele van zijn vijf nominaties verzilveren. Zowel het publiek als de sectorjury liet de groep links liggen.

Publieksprijzen

Alternative: Triggerfinger

Pop: Milow

Dance: Netsky

Solo man: Netsky

Solo vrouw: Selah Sue

Doorbraak: Marco Z

Groep: Triggerfinger

Vlaams populair: De Romeo's

Nederlandstalig: 't Hof Van Commerce

Hit van het jaar:Triggerfinger, "I follow rivers"

Prijzen muzieksector

Album: Balthazar, "Rats"

Artwork: Creature With The Atom Brain, "The birds fly low"

Auteur componist: Jef Neve

Videoclip: Willow, "Sweater"

Live act: Triggerfinger

Muzikant: Jef Neve

De Kreuners mochten tijdens de show een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. De groep, die er eind dit jaar een punt achter zet, kreeg de prijs uitgereikt door de vier kinderen van zanger Walter Grootaers. "Als ik geweten had dat we deze prijs zouden krijgen, ik was vroeger gestopt", zei Grootaers.

Meest gelezen