"10 grootste Belgische bedrijven te weinig transparant"

Volgens Transparency International Belgium, een onafhankelijke organisatie die zich inzet tegen corruptie, is er bij Belgische topbedrijven een gebrek aan transparantie. Zo is het heel onduidelijk hoeveel belastingen ze betalen in het buitenland.

Transparency International Belgium is de Belgische tak van een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen corruptie. De organisatie bestaat uit onder meer rechters, consultants en professoren. De onderzochte bedrijven zijn KBC, Solvay, Delhaize, Belgacom, UCB, Colruyt, Umicore, AB Inbev, D'Ieteren en Dexia.

Volgens het rapport informeren de onderzochte bedrijven het publiek nauwelijks of niet over inkomsten uit landen waar dochterondernemingen actief zijn of over de belastingen die ze betalen aan lokale besturen. "Het is moeilijk na te gaan waar de bedrijven precies winst maken, waar ze belastingen betalen en waar ze politieke campagnes financieren", klinkt het.

Transparency International Belgium vindt dat de federale overheid van transparantie een verplichting moet maken voor alle bedrijven die een beroep doen op subsidies of die meedingen naar overheidsopdrachten.

Meest gelezen