Vlaming Edward Vanhove wint het Groot Dictee

De Vlaamse ingenieur uit Maaseik Edward Vanhove (34) heeft het 23e Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Hij maakte slechts 3 fouten. Op de tweede plaats eindigde nog een Vlaming, Piet Goedgehebeur (10 fouten) uit Leffinge. De beste prominente deelnemer was NOS-Journaalpresenator Herman van der Zandt (17 fouten). Hoogleraar Rik Coolsaet, die de tekst "hartstikke leuk" vond, was de beste BV met 20 fouten.

Nederland volgde op plaats 3 met 2 deelnemers. Docent natuurkunde Timo Bomhof en wiskundeleraar Cees Otto maakten allebei 12 fouten.

Winnaar Edward Vanhove zei dat hij vaak op zijn gevoel afgegaan was tijdens het schrijven. "Ik ben de eerste om te zeggen dat dat niet altijd werkt, maar de literatuur die deze tekst uitstraalde, heeft blijkbaar wel mijn golflengte getroffen", zei hij. Aan de Volendammer broek uit de tekst had hij een specifieke herinnering. "Mijn ouders waren onlangs nog in de stad waar ze deze specifieke klederdracht konden aanschouwen", zei hij.

VRT-nieuwsanker Martine Tanghe kon dit jaar het Dictee weer mee presenteren nadat ze vorig jaar door ziekte verstek had moeten laten gaan. "Ik vind het zelf ook heel fijn om er weer bij te zijn", zei ze bij het begin van de uitzending.

In totaal deden 59 deelnemers mee: 29 prominenten uit Nederland en België en 30 lezers van de Volkskrant en De Morgen. In totaal maakten zij 1705 fouten, een gemiddelde van 29.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd dit jaar geschreven door de Nederlandse schrijver Adriaan van Dis. De titel luidde: "Zijn waar wij niet zijn". Sinds de start van het Dictee won al 12 keer een Vlaming. Nederland heeft 10 winnaars. Vorig jaar was er een ex aequo. Toen deelde VRT-nieuwsanker Freek Braeckman de overwinning met de Nederlandse Marret Kramer.

Meest gelezen