"Op bestaande stokken nieuwe scheuten enten"

Gisteren hebben de Vlaamse christendemocraten de aftrap gegeven voor hun langverwachte vernieuwingsoperatie. Die kreeg de naam "Operatie Innesto". CD&V-voorzitter Wouter Beke is in "De zevende dag" een woordje uitleg komen geven en was daarbij ook opvallend mild voor de N-VA.

"Innesto is een cultuur in de wijnbouw, waarbij men op bestaande wijnstokken nieuwe scheuten weet te enten om opnieuw rijke vruchten te dragen", vertelt Beke. Dat is waar zijn partij met de vernieuwingsoperatie naartoe wil.

De CD&V-voorzitter benadrukt het belang van zijn partij tijdens de voorbije decennia. "We hebben altijd de leiding genomen in Vlaanderen. We zijn een van de meest welvarende regio's met bijvoorbeeld een onderwijsssysteem dat tot de top behoort en dat is allemaal dankzij de leiding van de christendemocraten."

Maar Beke vindt dat er ook naar de toekomst moet worden gekeken. "We hebben nieuwe scheuten nodig. We hebben een nieuw programma nodig voor 2014 met nieuwe frisse ideeën. Dankzij de zesde staatshervorming zal Vlaanderen sterker worden. We moeten nu naar antwoorden zoeken op vragen zoals: hoe gaan we om met de zorg voor de ouderen, onze fiscale autonomie, ons arbeidsmarktbeleid?"

"Ik heb niet het gevoel als ik in Vlaanderen rondloop dat men niet weet waar wij mee bezig zijn, maar het is een oefening met heel wat nieuwe krachten. We zijn aangesterkt met heel veel nieuw talent en dat talent wil ik niet laten verloren gaan."

Toch werkt voor Beke het oude talent ook nog. Hij blijft achter minister van Financiën Steven Vanackere (foto) staan. "Het oude talent boekt vandaag de resultaten. Vanackere wordt in The Financial Times de meest betrouwbare minister van Financiën genoemd van heel Europa."

"Is N-VA bereid om een federale regering te vormen?"

Beke geeft toe dat het tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hard tegen hard is gegaan. "Als Bart De Wever hoopt op een nieuwe lente is het aan de N-VA om zich de vraag te stellen of men van plan is om een regering te vormen? In 2014 zie ik vooral een nieuwe federale regering zitten waarin CD&V sterker vertegenwoordigd is."

De CD&V-voorzitter benadrukt dat zijn partij op eigen kracht naar de verkiezingen gaat. "Ik heb me nooit in een calimero-rol gehuld. Elke politieke partij zal voor de kiezer heel duidelijk moeten maken waar ze naartoe willen."

Beke ontkent dat er een deal zou zijn om CD&V'er Kris Peeters na 2014 minister-president te laten blijven nu N-VA-voorzitter Bart De Wever (foto) burgemeester in Antwerpen blijft. Peeters zal de kiezer in 2014 om een nieuw mandaat vragen, zei Beke. Ook op federaal vlak wil CD&V na 2014 meer wegen op het beleid. "Als we voldoende sterk zijn, zullen we ons ook daar niet schuwen."

Meest gelezen