"De duistere steden" gelauwerd in Japan

De stripcyclus "De duistere steden" van de Belgische tekenaar François Schuiten en de Franse scenarist Benoît Peeters is in Japan bekroond met de Grand Prize Magna Award op het 16e Japan Media Arts Festival.

De Grand Prize Magna Award is een van de meest prestigieuze onderscheidingen in Japan. De prijs bekroont het buitengewone oeuvre van stripmakers. "De duistere steden" van Schuiten (foto) en Peeters speelt zich af op een hypothetische planeet. Toch is de wereld van "De duistere steden" een vervormde afspiegeling van de aarde.

"Nu een Franse en een Belgische auteur voor het eerst gelauwerd worden en rekening houdend met het aura dat rond de prijs hangt, is dat een sterk signaal voor Japanse uitgevers die zich interesseren voor Franstalige publicaties. Het is een echte internationale doorbraak", meldt uitgever Casterman.

De eerste twee delen van "De duistere steden" zijn in Japan verschenen bij uitgever ShoPro. De volumes drie en vier volgen in 2013. De Grand Prize Magna Award zal midden februari worden uitgereikt in het National Art Center in Tokio.