"Dezelfde behandeling toeleveranciers als voor Ford"

De Vlaamse regering gaat ontslagen arbeiders die werken voor de toeleveranciers van Ford Genk op dezelfde manier behandelen als het personeel van de Fordfabriek zelf. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) aangekondigd.

Vandaag hebben nog eens zo'n 1.300 werknemers uit 4 toeleverende bedrijven in Genk te horen gekregen dat hun fabriek sluit.

Vlaams minister-president Peeters vraagt dat iedereen gelijk zou worden behandeld. Zowel de werknemers van de toeleveringsbedrijven, als die van de Fordfabriek zelf. "De Vlaamse regering heeft tot nu toe geen onderscheid gemaakt tussen de werknemers", klinkt het bij Kris Peeters. "We hebben altijd uitdrukkelijk onderstreept dat we een oplossing zoeken voor zowel de werknemers van Ford als van de toeleveranciers." Peeters gaat er van uit dat de vakbonden dat ook doen.

De toeleveranciers zullen wel nog verder werken op het ritme van Ford Genk. Dat wil zeggen dat er mogelijk nog tot 2014 prestaties moeten geleverd worden.

5 miljoen euro steun

Eerder vandaag heeft de Vlaamse regering een steunplan voor de kmo's voorgesteld. Daarbij wordt 5 miljoen euro extra steun vrijgemaakt voor faillissementspreventie. Hiermee wil de Vlaamse regering kmo's die door de economische omstandigheden in moeilijkheden geraken, begeleiden en een doorstart helpen maken.