"Genetisch gewijzigde maïs ook in het veld groter"

Genetisch gewijzigde maïsplanten worden ook in het veld groter dan gewone maïs. Dat blijkt uit een veldproef van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). De proef - die nog een vervolg krijgt - is op termijn bedoeld om te achterhalen of een hogere opbrengst per hectare mogelijk is.

In mei startte het VIB met een drie jaar durende wetenschappelijke veldproef met genetisch gewijzigde maïsplanten. De planten hebben een verhoogde productie van het enzym GA20-oxidase, dat dan weer betrokken is in de aanmaak van het plantenhormoon gibberelline. Dat hormoon is van nature aanwezig in planten en stimuleert onder meer de groei van plantencellen.

Kortom: door de verhoogde productie van het enzym zouden de planten harder moeten groeien. Wetenschappers van het VIB hadden bij eerdere laboratoriumproeven inderdaad al vastgesteld dat de genetisch gewijzigde maïsplanten tot 40 procent groter worden dan de controleplanten.

Het belangrijkste doel van de veldproef was om na te gaan of de planten ook onder niet-gecontroleerde veldomstandigheden - buiten het labo dus - eenzelfde gewijzigde groei laten zien. De eerste veldproef heeft die laboratoriumresultaten alvast bevestigd.

“In vergelijking met de controleplanten waren de bladeren van de GA20-oxidase maïsplanten 30 tot 60 procent langer, terwijl de genetisch gewijzigde maïsplanten bijna 40 procent groter waren”, legt onderzoeker Hilde Nelissen uit op de website van het VIB.

Opstapje naar hogere opbrengst?

Volgens de onderzoekers tonen de metingen aan "dat veldproeven noodzakelijk zijn om nieuwe inzichten te verwerven in ontwikkelingsprocessen van planten en in hun aanpassingsvermogen aan veranderde omstandigheden”. De veldproef met het maïs wordt - zoals gepland - herhaald in 2013 en 2014.

De maïsplanten zullen dan in verschillende dichtheden worden aangeplant om te achterhalen of de genetisch gewijzigde maïsplanten kunnen bijdragen tot een hogere opbrengst per hectare.

De onderzoekers wijzen er ook op dat de opgedane kennis niet alleen belangrijk is in verband met de teelt van genetisch gewijzigde gewassen, maar evengoed gebruikt kan worden in de klassieke verdeling om oogsten te verbeteren.

Milieuorganisaties zien de toekomst minder rooskleurig in. Zij vrezen dat de genetisch gewijzigde planten schade berokkenen aan de natuur en de biologische landbouw.